La Plataforma de Veïns i Veïnes del Pinell encoratja la població a votar NO en la consulta ciutadana que l’Ajuntament ha de celebrar

06set.10

La Plataforma de Veïns i Veïnes del Pinell encoratja la població a votar NO en la consulta ciutadana que l’Ajuntament ha de celebrar sobre el projecte de macroabocador de residus urbans. Així mateix insta el departament de Medi Ambient i Habitatge a no autoritzar un abocador que va contra la seua pròpia política de residus.

Fruit de l’assemblea del passat dilluns 30 d’agost, en què ens vam comprometre a informar la població sobre els perjudicis que podria portar la instal·lació d’un abocador al terme, volem manifestar que:

  1. L’abocador que la unió d’empreses anomenada UTE Pinell projecta en un mina respon només als seus interessos empresarials i no pas als del poble del Pinell. Prova d’això és pretenen portar-nos la brossa de les grans ciutats, suposadament Barcelona, i no han trobat cap més poble entremig per proposar-li el negoci. La UTE Pinell sap molt bé que pobles com el nostre, amb poca capacitat de protestar, són els candidats ideals per a instal·lacions perilloses i molestes com un abocador.

Una altra prova que la UTE Pinell només busca el seu benefici particular és que, segons el conveni que va firmar amb l’Ajuntament al novembre de 2008, no està obligada a contractar gent del Pinell. Per tant, qualsevol especulació sobre els llocs de treball és paper banyat.

  1. L’Ajuntament del Pinell ha aprovat per una majoria de 5 vots a favor i 4 en contra la reforma de les normes subsidiàries perquè es puga reomplir la mina amb residus urbans empaquetats. Considerem que el nostre Ajuntament, abans d’haver fet cap pas, havia d’obrir un procés d’informació i participació ciutadana on tothom hagués pogut informar-se, opinar i decidir, sobretot sent que l’abocador no figurava en cap programa electoral de les darreres eleccions muncipals.
  1. La UTE Pinell vol abocar al nostre poble 800.000 quilos diaris de brossa empaquetada durant 28,5 anys, posant com a exemple l’abocador de Cerdanyola del Vallès. El que no diu l’empresa és que les bales de brossa poden contaminar molt i que el seu comportament a llarg termini no queda contrastat en els estudis fets en est abocador que mostren com a modèlic. Qui pot garantir que les bales que entraran al Pinell no contaminaran? Si l’abocador no contamina, per què ha de tindre unes basses per recollir els lixiviats (sucs de la brossa) i els gasos?

A més a més, la UTE Pinell amaga que davall de l’abocador de Cerdanyola hi ha enterrades tones de brossa que s’hauria pogur reciclar i aprofitar en comptes de ser abocada.

  1. L’abocador de Cerdanyola i el que ens proposen al Pinell no són comparables per 2 motius. Primerament perquè la ubicació no és la mateixa. Mentre que el de Cerdanyola està en un clot de mina, el que projecten aquí està en una vall que desemboca al riu Canaletes, afluent de l’Ebre. En cas de pluges torrencials, hi hauria risc que tota la brossa fes cap al riu i d’allí al mar. I per si això no fos suficient, la presència d’antigues galeries que es podrien solsir pel pes de la brossa no permet assegurar una bona impermeabilització del sòl.

En segon lloc, els dos abocadors no tenen res a veure en capacitat ni durada. El que volen fer al Pinell és molt més gran i per molts més anys, per la qual cosa s’incrementa el risc de contaminació per lixiviats i gasos.

  1. La instal·lació d’est abocador al Pinell serà una mala carta de presentació per al poble en general i sobretot per al turisme i els productes agrícoles. Vosaltres aniríeu de vacances a un poble amb abocador?
  1. L’actual Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya, aprovat pel Govern de la Generalitat, aposta perquè cada regió del país puga solucionar el problema dels seus residus. Per això el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals dividix Catalunya en 7 zones, cada una de les quals s’ha de fer càrrec de la seua brossa. El Pinell forma part de la zona 5 (l’Ebre) i, per tant, no ens toca a nosaltres carregar amb 800 tones diàries de brossa que les Terres de l’Ebre no provoquen. El departament de Medi Ambient i Habitatge no hauria d’autoritzar un abocador que va contra la seua pròpia política de residus. Si ho fa, esta política perdrà tota credibilitat al Pinell i a la Terra Alta, on la gent separa i recicla amb el sistema porta a porta. Amb quin argument ens posaran l’enganxina de “bossa mal seleccionada” mentre que a les grans ciutats no se’ls obliga a separar ni a reciclar?

Per això manifestem que és injust i inacceptable que el Pinell s’haja de fer càrrec de guardar la brossa que provoquen les grans ciutats i que el negoci privat de la UTE Pinell passe per davant de la qualitat de vida i el benestar del poble. Nosaltres no volem dixar una herència en forma de brossa als nostres fills i néts. Per això encoratgem el veïnat a informar-se, ser crític i dir NO A L’ABOCADOR.

El Pinell, 5 de setembre de 2010